Sunday, August 30, 2009

Apabila CIKGU jadi CHEF??

Apabila CIKGU menjadi CHEF??? tgk apa yg terjadi..
Jeng... jeng.... tada.....nilah hasil air tanganku..

Masakan paling senang dan popular dikelantan.. "Ikan Singgang"
Bahan-bahan simple: Ikan tongkol, air, lengkuas, asam keping dan garam (klu nak pedas letak cili)

Ikan Bush Jacket Sumbat Cili...
Bahan-bahan: Cili kering, asam jawa, garam, bawang merah, bawang putih, halia dan serai (diblander halus)

Sayur GORENG dengan sos tiram....

Ikan Kembung Masak Tomato.
Bahan-bahan: Sos tomato, bawang merah, bawang putih, halia, sos cili dan garam.. tomato jika mahu


Kurma Daging
Bahan-bahan: Rempah kurma adabi, daging, bawang besar, bawang putih, bawang merah, garam dan cili..


Tempe Goreng Kering Bersambal
Bahan-bahan: Tempe, bilis, kacang, cili kering, bawang merah, bawang putih, garam


Sotong Hitam (Resepi kegemaran kami apabila arwah MAMA masak)
Bahan-bahan: Cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, 1 hitam dlm sotong, garam dan gula


Baby CUMI2 Goreng
(Sotong)
Bahan-bahan: Sotong, Cili, Bawang putih, minyak dan garam


Spagethi my fav


Itulah antara menu yang aku masak pada bulan Ramadhan ini... akan aku paparkan lagi menu2 lain.. Aku tak pandai masak.. main bedal aja. Alhamdulillah rasa cukup..

No comments:

Post a Comment